Jedynym warunkiem jaki należy spełnić, aby wziąć udział w programie, jest wprowadzenie do oferty przynajmniej jednej pozycji wegańskiej i opcjonalnie roślinnego mleka do kawy.

Sprawdź szczegóły i wypełnij formularz: [docx][odt]

Oferowane potrawy nie muszą być wytwarzane na miejscu, mogą być zakupione od producentów specjalizujących się w produktach wegańskich (ciasta, tofuburgery, falafele, kotlety sojowe w proszku, flaki i bitki sojowe w słoiku, parówki sojowe, mrożone pierogi z kapustą i grzybami itp.). Lista przykładowych producentów i sklepów firmowych znajduje się w zakładce „dla restauratorów”.

Do przygotowania dań konieczne jest używanie osobnej patelni lub garnka, niż te stosowane na co dzień do potraw niewegańskich. Wymagane jest też dokładne oczyszczenie innych sprzętów i przyborów kuchennych z resztek produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest to bardzo istotne w przypadku osób uczulonych na jajka, mleko, miód itp., które mogą korzystać z potraw dla wegan, nie informując o swojej alergii.

Do podgrzewania gotowych dań sugerowane jest także nieużywanie w miarę możliwości kuchenki mikrofalowej.

Lokale, które wezmą udział w programie, mogą otrzymać oznaczenie na drzwi w dwóch kategoriach

  • 100% vegan dla miejsc serwujących wyłącznie wegańskie potrawy
  • vegan friendly dla miejsc spełniających warunki trzech pozycji w menu.
Maj 31, 2014