Jak zastąpić produkty odzwierzęce?

 

food_table

Nie jest to wcale takie trudne i drogie, jak by się mogło wydawać.

Mleko krowie czy kozie zastępujemy mlekiem roślinnym. Powszechnie dostępne na rynku są mleka sojowe, ryżowe, migdałowe, owsiane, orzechowe. Ceny tych produktów zaczynają się już od 4 zł w dyskontach spożywczych.

Istnieją sery wegańskie są do nabycia w sklepach ze zdrową żywnością lub przez Internet. Ich ceny zaczynają się od 5-6zł. Najbardziej popularnym serem roślinnym jest tofu. Smak niektórych serów można zastąpić płatkami drożdżowymi lub zmielonymi orzechami nerkowca.

Śmietanę  z soji lub ryżu można także dostać w tego typu sklepach w cenie około 4zł.

Jogurty i desery mleczne można zastąpić gotowymi wyrobami z mleka sojowego lub wykonać własny deser z mleczka kokosowego.

Mięso zastępuje się soją w różnych formach. Na rynku istnieją: steki sojowe, kotlety (zamiast schabowego lub kurczaka) flaki, granulat (zamiast mielonego), kostki (na gulasz), krajanka (na kebab) itp. Dostępna jest także cała gama wędlin z soji takich jak: parówki, salami, mielonka, kiełbasa itd. Białko mięsa doskonale zastępują też inne rośliny strączkowe takie jak: fasola, groch, ciecierzyca, soczewica. Można z nich robić pasty na chleb, kotlety, falafele, pasztety. Jest to bardzo proste i tanie, wystarczy blender lub maszynka do mięsa.

Żelatyna, która jest wytworzona ze zmielonych kości i ścięgien, ma swoje odpowiedniki w świecie roślinnym w postaci agaru produkowanego z alg morskich lub pektyny z jabłek. W sklepach dostępne są wegańskie galaretki.

Miód, jako substancja pochodząca od pszczół, nie jest także uznawany przez wegan. Można go zastąpić syropem z agawy, klonowym lub daktylowym.

Temat jajek należy omówić w zależności od celu ich wykorzystywania w kuchni niewegańskiej.
Jeśli chcemy otrzymać smak jajka, to można wykorzystać czarną sól bogatą w związki siarki. Jest ona dostępna w lepszych delikatesach lub sklepach ze zdrową żywnością. Sól dodana do miękkiego tofu i usmażona na patelni, np. z cebulą lub przyprawami, doskonale „udaje” jajecznicę.
Jeśli chcemy użyć jajek jako elementu scalającego placki, ciasta i inne produkty mączne bądź kotlety warzywne, to można je zastąpić mąką kukurydzianą, ziemniaczaną lub gęsto zaparzonym siemieniem lnianym. Można także użyć inuliny, czyli cukru złożonego, dostępnej w formie proszku w sklepach ze zdrową żywnością.

Maj 31, 2014